Jufo Peltomaa ja maailmankaikkeus Vapaus, veljeys ja tasaraha!

Oooh, Oy Suomi Ab onkin startup!

  • Tavallista komeampi kaveri, sopisi varmasti edustamaan meitä vaikka mihin!
    Tavallista komeampi kaveri, sopisi varmasti edustamaan meitä vaikka mihin!

Luonnehditaanpa Suomi: mitätön, jonkin verran kummallinen valtio, jolla on räjähtävä potentiaali ja erittäin pienet resurssit verrattuna suurimpaan osaan teollistuneista maista. Kansainvälisessä busineksessä suomalaiset ovat jonkin verran kokemattomia, vaikka jotain aavistusta aiheesta jo onkin. Suomella on muutamia piinkovia etuja puolellaan: korkea koulutustaso, loistava tieteellinen osaaminen, luotettava maine ja sisukkaat, motivoituneet ihmiset jotka ovat valmiit puurtamaan vaikka 18 h työpäivää - kunhan hommassa on näkymää!

Luonnehditaanpa startup-yritys: mitätön, jonkin verran kummallinen yritys, jolla on räjähtävä potentiaali ja erittäin pienet resurssit verrattuna suurimpaan osaan yrityksistä. Kansainvälisessä busineksessa startupin henkilökunta on jonkun verran kokematon, vaikka jotain aavistusta aiheesta jo onkin. Startupilla on muutamia piinkovia etuja puolellaan: korkea koulutustaso, loistava tieteellinen osaaminen, luotettava maine ja sisukkaat, motivoituneet ihmiset, jotka ovat valmiit puurtamaan vaikka 18 h työpäivää - kunhan hommassa on näkymää!

Miten startup sitten kompensoi resurssiensa vähyyttä ja kansainvälistä kokemattomuuttaan? Toimimalla hämmästyttävän ketterästi, maailmanennätysnopeudella ja karmit kaulassa. Turhista säännöistä ei piitata (puhun nyt esim. lomaraporttien generoimisesta ja koeajoista), palkkaa maksetaan kun jaksetaan jne. Siedetään kulttuuri- ja kielitaustaltaan erilaisiakin kavereita; aivan sama, kunhan hommat toimii! Business plan muuttuu kerran puolessa tunnissa jos tarve vaatii alkuvaiheessa. Edetään kokeilujen, pienten epäonnistumisten ja onnistumisten loppumattomassa sarjassa. Itkut itketään nopeasti, mutta iloiset hetket pitkitetään tuntien mittaisiksi juhlimissessioiksi vastapäisessä yökerhossa – hommassa on tekemisen meininki!

Miten Suomi sitten kompensoi resurssiensa vähyyttä ja kansainvälistä kokemattomuuttaan? Säätämällä lisää sääntöjä ja lakeja vaikeuttamaan yritystoimintaa, monimutkaistamalla prosesseja, hidastamalla asioita ja palvomalla ”hiljaa hyvä tulee” -henkistä konsensusajattelua. Sääntöjä noudatetaan tarkimmin koko EU:ssa (puhun nyt raportoinnista ja kyttäämisestä). Palkanmaksusta ja työllistämisestä on tehty yrittäjälle painajainen byrokratian ja verotuksen avulla - ja sitä kytätään liittojen lakimiesten kanssa ennennäkemättömällä pieteetillä. Vihataan kaikkea erilaista: tukka pitää olla tavallinen, kantasuomalainen on ainoa vaihtoehto ja vieraat kielet haitta. Aivan sama, kunhan vihataan kaikkea. Valtio tekee 20-vuotissuunnitelmia, joissa ei ymmärretä mitään oleellista (digitalisaatio, automatisaatio, mitä ne ovat?) ja näissä suunnitelmissa pysytään, koska Neuvostoliitossakin pysyttiin (ja se meni niin hyvin). Varotaan epäonnistumisia (pieniäkin) kuin ruttoa, ettei mene maine ja naama. Onnistumisista pitää vaieta, ettei kateellinen naapuri naarmuta audia. Hommassa on vahva perseilyn meininki.

Jos ylläolevat ajatukset ynnätään, saadaan Suomen valtion taloudellisen henkiinjäämisen varmistamiseksi seuraavanlainen startupeilta kopioitu lista: Suomen pitäisi

  -  ottaa ketteristä yrityksistä mallia prosesseihinsa

  -  toimia valtiona maailman nopeimmin ja karmit kaulassa

  -  lopettaa yrityksiensä (=talouskasvunsa) tappaminen turhilla säännöillä ja laeilla

  -  olla globaalisti suuntautunut ja suvaitsevainen

  -  johtaa itseään sormi pulssilla: myöntää epäonnistumiset nopeasti ja kokeilla uutta

  -  unohtaa ruikutus (Nokia oli ja voi olla suurmenestys: mietitään miksi, opitaan ja iloitaan!)

  -  keskittyä menestystarinoiden esiintuomiseen (Lehtimiesten ei kannata esim. purkaa lapsuudentraumojaan, jos voi kertoa esim. 3 000 000 e / ukko tekevästä Supercellistä.)

Oma konkreettinen ehdotukseni tähän suuntaan ryntäämisestä on startupeille perustettava Oys-yhtiömuoto. Siinä startupit vapautetaan kahdeksi ensimmäiseksi vuodeksi veroista (mukaan lukien sotut) ja turhasta byrokratiasta. Homma maksaa kaksi miljardia, jotka säästetään EK:n suunnitelman malliin: ylipaisuneen julkisen sektorin tehostamisesta mm. digitalisaation avulla. Kiinnostuitko? Asun Helsingissä, olen ihan kivan näköinen ja työskentelen tällä hetkellä kansanedustajaehdokkaana. Ota rohkeasti yhteyttä, asun internetissä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Hienoa - ja samaan aikaan pelottavaa! ;)

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Jep. Pistetään muutkin ehdokasnumerot kuviin niin saadaan ilmaista mainosta vai mitä Huusko?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ehdokasnumerot ovat täysin sallittuja. Silloin ei vain voi tulla nostetuksi karuselliin.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Otin mieliksesi pois. Äänestäthän nyt minua? ;)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"...ja sitä kytätään liittojen lakimiesten kanssa ennennäkemättömällä pieteetillä."

Piristävän osuvasti ilmaistu kuten moni muukin seikka :)

Toivottavasti helsinkiläiset riittävän laajassa määrin ruksaavat sataseiskan äänestyslappuun.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Kiitoksia kehuista ja kannustuksesta! Toivotaan parasta - ainakin kampanja on lähtenyt hyvin käyntiin! ;)

Käyttäjän AarnoTammela kuva
Aarno Tammela

Erittäin harva startup-yhtiö maksaa veroa ensimmäisten kahden vuoden aikana, koska verojen maksu edellyttää voittoa. Työntekijät maksavat veroa, mikäli saavat palkkaa ja palkasta myös sotu-maksut.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Hei Aarno! Erittäin harva startup maksaa _yhteisöveroa_ ensimmäisten vuosien aikana. Sen sijaan palkkaverot rampauttavat pahemman kerran startuppien kasvukykyä. Eli "maksanpa 1000 euroa palkkaa Jakelle - hups, rahaa meni firmalta verojen takia 1800 euroa!" (lasken sotut piiloveroiksi). Samoten erittäin harva startup maksaa _efektiivisesti_ yhtään alvia. Eli koska myynti ei ole vielä käynnistynyt, alveja ensin maksetaan, sitten vähennetään saman verran - eli valtion verokertymä koko hommasta on pyöreä nolla. Lappujen pyörittämistä tulee alvista startupeille kyllä todella paljon - taas kerran työtä joka on pois oikeasta liiketoiminnasta.

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Markkinoit itseäsi liberaaliksi. "startup oys" yhtiömuoto ei ainakaan ole sosiaaliliberaali. Mutta en kyllä pitäisi sitä talousliberaalinakaan. Sehän tarkoittaa uuden, suht epämääräisen etuoikeutetun eturyhmän luomista. Kuka ja mikä määritellään startupiksi?

Talousliberaalia olisi mielestäni yksinkertainen "samat säännöt kaikille" malli, mutta sitten taas vaihtoehtoisesti yritystukien yms "yritysten sosiaalitoimisto" etuuksien lopettaminen, ja vastaavasti verojen leikkaaminen. Tasapuolinen, selkeä kilpailuympäristö yrityksille. Sääntelyn pitäisi olla kevyttä ja tasapuolista, niin ettei isoille firmoille tai muillekkaan anneta erityisasemaa tai kannustella monopoleihin.

Yrityksillä on paljon velvollisuuksia, mutta esim. palkkaaminen on kyllä mielestäni melko yksinkertaista pienillekkin firmoille vaikka palkka.fi -palvelun avulla.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Hei Jeremias! Sanakirjat nyt pois ja hoidetaan Suomeen hyvä, byrokratiasta vapaa kenttä startupeille! ;) On totta, että Oys-yhtiömuoto on tavallaan hotfix - tokihan toivoisin, että Suomi olisi niin hieno vapaan markkinatalouden ja liikkuvien pääomien maa, ettei kenelläkään tarvitsisi mitään tukia jne. Nyt ei kuitenkaan näin _lähellekään_ ole näin (eikä tule olemaan lähimpään 700 vuoteen), jolloin on realistista korjata vikoja nopeasti pahimmasta päästä. Ja palkka.fi on eittämättä hyvä palvelu, mutta startupilta menee silti about 1800 euroa, jos se haluaa maksaa jolle kulle tonnin palkkaa... Kasva siinä sitten! ;)

Toimituksen poiminnat