Jufo Peltomaa ja maailmankaikkeus Vapaus, veljeys ja tasaraha!

Robotit vievät meidän työmme – eli kaipuu mutakuoppiin

  • Robotti viemässä ihmisiltä syöpävaarallista, raskasta ja ihmisarvoa alentavaa työtä jätteenlajittelussa.
    Robotti viemässä ihmisiltä syöpävaarallista, raskasta ja ihmisarvoa alentavaa työtä jätteenlajittelussa.

Olen monta kertaa robotiikka-alalla toimiessani joutunut rauhoittelemaan kansalaisia, jotka kirkuvat: ”Robotit ovat kamalia, ne vievät Suomesta työpaikkoja!” Ei auta selittää, että edistys edistyy joka tapauksessa. Ei auta kysyä miksei siis Suomen kannattaisi korjata siitä syntyvät hedelmät; luoda uusi Nokia – tai pari – robottien ympärille. Ei missään tapauksessa! Ne. Vievät. Meiltä. Työpaikat.

Referenssipiste 1: Luolahenkilöiden heimo

Joskus muinoin elimme nakupelleinä luolissa ilman työkaluja. Koko heimo teki työtä 24/7 kun yritti pysyä lämpimänä, löytää ruokaa ja olla tulematta tapetuksi. No ihan vähän kerettiin välillä sekstailla ja piirrellä seiniin, mutta ei usein. Täystyöllisyys! Se oli varmasti Repomiehen Raunon mielestä hienoa aikaa.

Referenssipiste 2: Sivistyneet #Vaalit2015

Nykyään joidenkin tarvitsee vielä tehdä töitä, mutta suomalaiset (pois lukien syrjäytyneet) elävät nyt kuten kuninkaat pari sataa vuotta sitten. Ennen olisi ollut mahdotonta tehdä jokaiselle käsityönä tämän päivän standardit täyttäviä taloja, huonekaluja, vaatteita ja ajoneuvoja. Elintasomme on siis automatisaation ja robotisaation suoraa seurausta. Ja kyllä, puusepät, räätälit, hevoskärryjen tekijät ja hevosmiehet ovat jääneet työttömiksi. Ne. Veivät. Meidän. Työpaikat. Ei siis haittaa, että olisimme nyt kansakuntana pakkasluolassa tai mutakuopassa ilman vaatteita?

Entä jos kuitenkin teeskentelisimme, että kaikilla olisi töitä? Hmmm… Mitä jos 50-luvulla hevosmiehiä ei olisi korvattu autoilla? Suomi olisi nyt kehitysmaa – nykyisenlaista hyvinvointiahan ei hevosilla voi rakentaa. Joutuisimme myös teeskentelemään, että kymmenet tuhannet hevosmiehet ovat yhä tarpeellisia. ”Hyvä Seppo! Hyvin vedit ton kaarteen!” Vetkuttelu teknologian kehittämisessä tai käyttöönotossa vastaa sitä, että emme olisi osallistuneet edellisiin edistyksen vallankumouksiin. Ei kivityökaluja käyttöön, ei kirjoitustaitoa, ei teollista vallankumousta. Ne. Eivät. Olisi. Vieneet. Työpaikkojamme! Yes!

Referenssipiste 3: Utuista visiointia tulevaisuudesta

Jollain aikavälillä - itse veikkaan 50–500 vuotta - koittaa aika, jolloin perinteisiä, rahaa tuottavia töitä ei tarvitse tehdä. Ärkkäriltä saa femmalla ihmesammon, joka antaa lämpöä, happea, B-leffoja, seksiä ja apetta. Silloin emme voi enää teeskennellä, että ”isi menee nyt töihin tekemään rahaa”. Kun isin ei kerta kaikkiaan tartte.

Kuinka jatkaa nyt eli referenssipiste 2:sta?

Reaalipolitiikassa pitäisi jo tällä vaalikaudella ottaa huomioon kaksi asiaa:

1.      Työpaikkojen häviäminen robotisaation, automatisaation ja digitalisaation takia on loppupeleissä Suomelle hyvä juttu, vaikka vähän kirpaiseekin aluksi (vrt. ne hevosmiehet). Ryntäämällä kansainväliseen eturintamaan luomme Suomeen uusia, kansainvälisesti haluttuja työpaikkoja mm. tekoälyn, automaation ja robotiikan alueille. Eli emme joudu kilpailemaan halvan työvoiman maiden kanssa dollarin päiväpalkoista tai veroparatiisien kanssa alhaisimmista veroista.

2.      Edellä mainittu yltäkylläisyyden aika lähenee ja meidän pitäisi tunnistaa sen alkuvaiheen merkit. Mitkä työpaikat pitää _oikeasti_ säilyttää? Entä mitä ei? Ja mitä tehdä niille ihmisille, joita ei enää perinteisessä työelämässä tarvita?

Kieltämällä koko ongelman luomme työn nykymääritelmässä roikkumalla työttömiksi jäävistä ihmisistä paaria-luokan, jota halveksutaan - ja joka kapinoi kadulla. Oikea ratkaisu on yhteiskuntana luoda näille uustyöttömille sopivat, uudet työn normit. Kuolevan vanhuksen lohduttaminen ei tuo yhteiskunnalle senttiäkään verokertymää, eikä tekijälleen palkkaa - mutta on silti yksi arvokkaimmista kuviteltavissa olevista töistä. Puistojen koristelu on hippien hommaa eikä nosta kansantaloutta, mutta vähänkö Flow-festareilla on aina siisti tunne niiden lyhtyjen alla! Eikö niitä voisi olla joka päivä Koffarissa? Eli näitä hommia piisaa jo nyt ja tekijöitä olisi tarjolla – mitä me vielä vetkuttelemme?

Lopuksi neuvoja puolueille digitalisaatioon, automatisaatioon ja robotisaatioon liittyen

Kokoomus: Sanotte olevanne yrittäjien puolue. Yrittäkääs tulla tälle vuosituhannelle.

SDP ja Vasemmistoliitto: Lopettakaa jarruttaminen ja tuijottakaa verokertymää, älkää täystyöllisyyttä.

Perussuomalaiset: Lopettakaa menneisyyden ihannointi, ettemme päädy takaisin mutakuoppiin.

Keskusta: Perinteinen maanviljely meni jo, keksikää itsellenne uusi agenda.

Vihreät: Missä radikalisminne on? Kahlitkaa itsenne cleantechiin tai jotain.

RKP: Lopettakaa kielikysymyksen vatvominen ja keskittykää yhteiskunnan massiiviseen muutokseen.

KD: En uskalla sanoa teille mitään, ettei joku tuhansia vuosia vanha satuhahmo lähetä minua helvettiin.

Muutos 2011: Muuttakaa edes nimenne. Muutos 3000 voisi toimia (saa käyttää, mut ei ol pakko hei!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ihan kiva, mutta koneiden tekemä tuotto pitää jakaa kaikille tasapuolisesti. Ei oikein toimi, että muutama ihminen vetää mielettömät voitot, jos osa ihmisistä joutuu työttömänä elämään kädestä suuhun.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Hei Sari!

Lyhyellä tähtäimellä olet oikeahkoilla jäljillä, eli jos kelailemme huolenaihettasi, niin ajaudumme perinteiseen, tylsään, poliittis - liturgiseen "hyvät vai huonot tuloerot" tai "työnantajat vs. työntekijät" -keskusteluun. Kolumnin pointti oli kuitenkin ihan muualla.

Eli vaikka referenssipiste 3 ei ole kovin lähellä, olisi älyllisesti epärehellistä kieltää, että olemme menossa nykytilanteesta sitä kohti.

Pidemmällä tähtäimellä (50 - 500 vuotta) siis tärkein pointti on se, että on ihan OK olla työtön - sanan rahaan sidotussa nykymerkityksessä. Tämä siksi, että perinteistä työtä (tai työttömyyttä) ei kertakaikkiaan tarvita. Raha alkaa menettää myös statusmerkitystään, kun saat "femmalla" tyydytettyä vuoden tarpeesi - eikä kenenkään tarvitse tehdä edes töitä sen eteen (edes alaihankintaketjuissa). Silloin raha alkaa menettää myös perinteistä merkitystään työnteon määrittelijänä. Työttömien ei silloin tarvitse elää kädestä suuhun yhtään en enempää kuin työllistenkään, eli huolenaiheesi on jossain vaiheessa "so eighties". ;)

Kornina vertauksena: jos joka ikiselle Suomalaiselle olisi 1700-luvulla haluttu tehdä kätevä, kirkas, kannettava, polttoaineeton lamppu, se olisi ollut holtittoman kallista ja työmäärän ja tarvittavan teknologian suhteen melkein mahdotonta. Nykyään emme edes huomaisi valtion verotuksessa, jos jokaiselle suomlaiselle teetettäisiin femmalla veivattava ledilamppu. 25 miljoona euroa ja abrakadabra, automaation avulla on valaistu koko kansakunta (ainakin 1700-lukulaisten mielestä). Eli edistys tekee triviaaliksi ja halvaksi tyydyttää tarpeita, joiden tyydyttämiseen olisi ennen kaivattu omaisuuksia - ja ehkä taikuutta.

Korkealentoista ja liian tulevaisuusorientoitunutta? Ehkä, mutta verrattoman viihdyttävää ja mielenkiintoista! En siis todellakaan päivät pitkät pohdiskele tällaisia, mutta väilillä on kiva nostaa nenä kengänkärjistä! ;)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Toivottavasti olet oikeassa. Jotenkin tämä ihmisluonto saa minut epäilevälle kannalle. Olemme hierarkinen eläinlaji ja jonkun pitää aina olla kurkona. Nykyisin raha määrittää hyvin pitkälle ihmisten arvon ja aseman yhteisössä. Millä tavalla nokkimisjärjestys hoidetaan, jos raha ei määrittele? Evoluutio ei toimi niin nopeasti, että hierarkisuus häviäisi muutamassa sukupolvessa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Sari, tuo oli oikein hyvä kysymys. En nimittäin oikein jaksa uskoa blogistin R-kioskilta femmalla saatavaan ihmeboksiin - edes 50 vuoden kuluttua. Olen itse pohtinut samaa problematiikkaa. Minulla ei ole mitään euforista hinkua robottimaailmaan, mutta siitä olen blogistin kanssa samaa mieltä, että kehitys siihen suuntaan on vääjäämätön ja se on jo edennyt pitkälle. Jotta saisimme realismia koneiden tekemän tuoton jakamiseen, niin kannattaa aloittaa perustulosta. Ohessa blogini asiasta.

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1854...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Referenssipiste 1: Luolahenkilöiden heimo

Joskus muinoin elimme nakupelleinä luolissa ilman työkaluja. Koko heimo teki työtä 24/7 kun yritti pysyä lämpimänä, löytää ruokaa ja olla tulematta tapetuksi. No ihan vähän kerettiin välillä sekstailla ja piirrellä seiniin, mutta ei usein. Täystyöllisyys! Se oli varmasti Repomiehen Raunon mielestä hienoa aikaa"

Väärin. Vasta valojen yleistyminen mahdollisti työskentelyn pimeään aikaan. Luolamies käytti ravinnonhankintaan ja pesänrakennukseen ehkä 4 tuntia päivässä ja muuten eleli kuin Ellun kanat (jos ei sattunut kuolemaan vapaa-ajan harrastuksiinsa tai sairauksiin).
Nyt kun on pelit ja pensselit, käytetään työntekoon matkojen kanssa 10 tuntia päivässä ja loppu aika hosutaan muuten vain.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Hei Jussi! Touché! Olet oikeassa. Toisaalta en silti kaipaisi takaisin silloiseen yhteiskuntaan. Mm. penisilliini ja Trap-musiikki vetää jotenkin tänne päin... ;)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikäli kaikkea olisi jokaiselle,niin mitä sillä rahalla sitten tekee?

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Naulan kantaan! Olen käsittänyt, että buddhalaisilla on mielenkiintoinen rahaan liittyvä ajatusmalli. Rikkaus ei heidän mielestään ole sinällään ongelma tai pahasta, kunhan rahasta ei tule ajava voima ja pakkomielle. Rahaa saa jopa haalia tarmokkaasti, kunhan motivaatio on muualla kuin itse rahassa. Eli jos haluaa olla esim. todella hyvä pankkiiri ja saa kicksejä siitä, niin voi tavoitella hurjasti rahaakin. Eipä olisi itselle tullut mieleen, mutta aika hauska ajatuspolku. ;)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Folioisimmat visiot on niitä, joissa eliitti korvaa juntin robotilla. Eliitille marmoripalatsi ja resurssit, juntille mutakuoppa ja oravannahkatalous.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Ei toki täysin mahdoton ajatus, jos onnistutaan menemään oikein kamalalle polulle. Toisaalta uskoisin Suomen köyhimmän työväen voivan tällä hetkellä paremmin kuin ennen (vakavan) automatisaation alkua eli 1800-luvulla. Tärkeintä on varmasti säilyttää koko ajan kirkkaana johtoajatuksena ihmisarvo - ja jossain vaiheessa opettaa se kenties jopa koneille. Koneisarvo? ;)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Millä kriteerillä voivat paremmin? Minusta näyttää siltä, että ihminen ei henkisesti kestä tätä, varsinkaan juuri metsästä pölähtänyt juntti. Se kykenee juuri ja juuri suoriutumaan lääkkeillä ja viinalla, mutta sitä vaivaa kaiken tarkoituksettomuus.

Se, että luopuu vapaudestaan (ruoka, vesi, sosiaalinen vuorovaikutus) saadakseen vapaa-aikaa leikkiäkseen kaikkea sitä, mitä ei tarvitsisi, jos ei luopuisi vapaudestaan.

Toki maailma on turvallisempi ja vähemmän armoton, mutta tietäisikö eroa?

Toki robotit voivat mahdollistaa jälleen kerran sen, että asiat ovat enemmän omissa käsissä. Voi tulostaa, työstää, rakentaa asioita, joiden tekemiseen teollistuneessa yhteiskunnassa tarvittiin legioona työn orjia.

Sitä ennen valtaapitävät byrokraatit tulevat todennäköisesti keksimään vaikka mitä kieltoja, sillä eihän se käy, ettei kukaan tarvitse heidän työnantajaansa mihinkään.

Mutta se, että voi, ei tietenkään tarkoita samaa kuin että tekee.

Jos jollakin 1900-luvun alun älypäällä olisi käytössään kaikki ne välineet ja tieto, mitä meillä on, he varmaankin asuisivat jo kuussa; He ratkoivat ihmisen ja avaruuden arvoituksia kynällä ja paperilla.

Me nyt lähinnä rappeudumme fyyisisesti ja katselemme kun vertaisemme ovat tukkanuottasilla telkkarissa ja mainostauoilla katsomme pornoa tai pelaamme pelejä, joissa ammutaan naapureita.

Olemme harmittomampia kaikilla osa-alueilla. Isoja lapsia.

Jos saisimme aikakoneen ja ottaisimme juuri eilen 16 vuotta täyttäneen Bertin tuohon ja sitten samanikäisen Ilmarin vaikkapa 1800 - luvulta ja alkaisimme mittailemaan heidän kykyjään, taitojaan jne.

Mitenköhän kokonaiskisassa kävisi Bertille. Veikkaan, että Ilmari kulttuurishokista selvittyään suoriutuisi paremmin.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #12

Jaa-a, mitähän hyviä kriteereitä olisi, mitkä olisi nyt paremmin kuin 1800-luvulla... Hmmm... Elintaso? Eliniän odote? Sairastavuus? Ihmisoikeudet? Tasa-arvo? Hygienenia? Koulutustaso? Väkivallan uhka? Oikeusjärjestelmän riippumattomuus? Ei toki kaikki suoria seurauksia automatisaatiosta, mutta automatisaatioon siirtymättömässä maassa nuo on harvemmin kohdillaan. Tai ei tule ainakaan mieleen esimerkkejä.

Robotit ovat joo pitkällä aikavälillä hurja mahdollisuus kun miettii työvoiman käyttöä. Yksi jännä (ei itsekeksimäni) ajatus on, että robotit aiheuttavat käsityön ja sitä kautta estetiikan toisen tulemisen. Eli nyt ei kyetä rakentamaan Gaudin tapaista, kekseliään esteettistä jälkeä kahdesta syystä: arkkitehtien työkalut ja työmaiden työtavat perustuvat lähes täysin kustannustehokkaisiin elementteihin. Jo kaareva tai kovera seinä on ongelma - saati sitten gaudimaiset takorautakaiteet. Toisaalta softat paranevat koko ajan ja kustannuspaineet laskevat uusien tekotapojen myötä. Eli 50 - 500 vuoden kuluttua voit palkata huoletta 200 käsityötaiturirobottia halvalla viikoksi tekemään käsityöläismäisen taidokkaita takorautakaiteita lasiupotuksineen. Vähän samoin, kuin kuninkailla oli tapana tehdä joskus taannoin orjuuden aikana (tähänhän jo viittasitkin). Silloin epäilen, että meidän elinaikamme mainitaan estetiikan rappion kautena - voin toki olla aikani sokeuttama ja väärässä.

Ihmiskuvassa olen vähän optimistisempi kuin sinä. Ihminen kieltämättä taitaa _juuri tällä hetkellä_ ehkä taantua niin henkisesti kuin fyysisestikin (tai sitten se on iltapäivälehtien keksintöä). Toisaalta olen itse elävä esimerkki tollosta, joka on hädin tuskin yhteiskuntakelpoinen ilman mukana kannettavaa tietokonetta (=puhelin eli kalenteri, navigaattori, sanakirja, Wolt-appi jne. jne,). Elän kuitenkin tuon sähköaivon avustamana täyttä elämää - ja potkin jopa aina välillä ihan hitusen yhteiskuntaakin eteenpäin kun sille päälle satun! ;) Uskon myös, että mm. kantasoluhoidot, geenimanipulaatio, huisat kyborgihavinat jne. jossain vaiheessa murtavat meidät ulos totutuista evoluution laeista. Eli kyllä tää hyvin menee! ;)

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Suomen ainoa liberaalipuolue... :o) Olen tosin sitoutumaton.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Kaikki on neuvoteltavissa (kabinetin puolella) paitsi kynnysehdot"

Kai edes huomasit pyytää suolarahaa?

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #13

Armoo, mä oon 2 kk vanha poliitikko ja sitoutumaton! ;)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuo ei kyllä pidä yhtään paikkaansa, että RKP olisi Suomen ainoa liberaalipuolue. Tämänhetkisistä eduskuntapuolueista se saattaa olla liberaalein, mutta nyt vaaleissa esimerkiksi Piraattipuolue on sitäkin liberaalimpi. Sitä et jostain syystä noteerannut lainkaan blogipostauksessa, vaikka kannatusmäärältään paljon vaatimattomammalle Muutos 2011:lle viitsit silti jotain kuittailla.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #18

Ai sorry joo, mä revin sen puoluelistan Wikipediasta, ne taisi olla istuvia puolueita... Noooh, korjataan:

Piraatit: heretkää warettamasta ja keskittykää aikuisten asioihin!

Ja liberaalipuolueista puhuttaessa mua vaivaa sama tauti, eli pienet ei tartu helposti aloittelevan poliitikon tutkaan. Lähinnä siis naljailen aina tuolla "ainoa liberaalipuolue" lausunnolla keskusta-puolueelle, joka on paperilla liberaali, mutta edustaa mulle konservatiiveja. Mutta lupaan parantaa tapani, opin tässä juostessa! ;)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #20

Minun tietääkseni piraatit ovat ainakin näissä vaaleissa kulkeneet mm. perustulo edellä, sekä muutenkin korostaneet erilaisten aataminaikuisten rajoitteiden (esim. alkoholilainsäädäntö) höllentämistä. Tuossa valossa tuo warettamisheitto on vähän huono, mutta saatanhan toki itse olla erehtynyt ja waretuskin onkin tosiasiassa tällä hetkellä piraattien ajama asia numero yksi.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #20

Lisättäköön vielä, etten itse mitenkään piraatteja edusta, mutta olen ilahtunut siitä miten moni näissä vaaleissa liputtaa perustulon puolesta tai on vähintään valmis keskustelemaan siitä vakavasti harkittavana vaihtoehtona. Minulle on yksi ja sama mitkä puolueet perustulon saattaisivat voimaan, tärkeintä on se että se tulee vielä voimaan. Suomella ei ole varaa nykyisen kaltaiseen systeemiin joka syrjäyttää valtavasti ihmisiä tuloloukkuihin joissa työn tekeminen ei ole kannattavaa.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #23

Vastasinkin jo perustuloasiaan tuossa alempana... ;)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreät nokittaa perustulolla.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Perustulo on mun mielestä myös okei-juttu. Tarkasta mallista mulla ei ole vielä näkemystä, mutta käsittääkseni toteutuskelpoisia kyllä löytyy. Mua kiehtoo perustulossa eniten tilanteen yksinkertaistaminen ja byrokratian purkaminen. Sen lisäksi olen aina eniten huolissani kaikkein heikompiosaisista (asunnottomat, jotkut vanhukset, syrjäytyneet jne.). Eli porukasta, joka ei kykene minkäänlaiseen paperisotaan - saati sitten KELAn tunnetusti pahamaineiseen versioon siitä. Juuri tuolle porukalle olisi kaikkein tärkein saada apu perille - nythän osa tuosta porukasta ei edes tietä, mikä on toimeentulotuki jne. Ja se on ikävä kyllä varma, että tuo porukka ei lähde barrikaadeille, ihan vaan koska ne ei pysty.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Vihreiden perustulolla (560 e/kk) ei paljon nokitella, mutta hyvä kun olette kuitenkin sen kannalla. Minun mielestäni perustulon pitäisi olla 1000 e/kk. Myös blogistin kannattaisi tutustua siihen, sillä automaation kanssa se olisi toimiva kombinaatio, vaikkakin toteutuksessa on vielä paljon miettimistä.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

OK, mä tsekkaan. Sinälläänhän voidaan maksaa vaikka 70 000 euroa kuussa, kunhan sitä rahaa vaan tulee jostain. Tällä hetkellä ei vaikuta tulevan...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täydellinen harha:

"Koko heimo teki työtä 24/7 kun yritti pysyä lämpimänä, löytää ruokaa ja olla tulematta tapetuksi."

Ja Zenroboticsin osalta latelit vuosikaudet täydellistä roskaa kuten poloiyikot yleendää. Porukka ei ymmärtänyt teollisuuselektroniikasta hölkäsen pöläystä js luotettavuus kusi. Uusillakin protolinjoilla taitaa olla enemmän ihmisiä kuin robotteja.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Eli mun pointti oli sanoa, että luolamiesaikoja ei kaipaa kukaan. Sinäkö kaipaat? ;)

ZenRoboticsista: En ole koskaan "ladellut roskaa" ZenRoboticsista, enkä ole ollut silloin poliitikko (hädin tuskin nytkään). On totta, että varmasti jokainen maailman uusi firma kaipaa enemmän kokemusta useilta aloilta. Ja että organisaato startupeissa ei juuri koskaan ole täydellinen. Mielestäni oli kuitenkin huikea suoritus saada maailman luokan läpimurto robotiikassa aikaan neurobiologian periaatteiden viemisessä robotiikkaan. Vaikka tuote toki _vieläkin_ varmasti kaipaa kehittelelyä, se on jo loksauttanut maailman isoimpien robottifirmojen toimitusjohtajien leukoja: "En ole koskaan nähnyt että teollisuusrobotti tekisi mitään lähellekää näin vaikeaa" jne. Sääli, ettei se tee sinuun vaikutusta. En osaa sanoa, miksei. Lähivuodet näyttävät onko ZenRobotics huikea, miljardiluokan tarina vai epäonnistuuko se jostain syystä. Se on startupeilla pelin henki - ja sen olen koko ajan konsistentisti ZenRoboticsista puhuessani tuonut esiin. Olen joka tapauksessa ylpeä, että olen ollut mukana tarinassa. Harmi, että sinä et ole!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu kärkkyä kaverin epäonnistumista voidakseen vain sanoa, että mitäs minä sanoin. Ei siitä kannata mieltään pahoittaa. Ollaan saatu sellainen lottovoitto, että on synnytty peruskateellisten pessimistien keskelle.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #27

Siltä ikävä kyllä vaikuttaa. Kaikenlisäksi en ole koskaan nähnyt, että nämä nillittäjät olisivat oikeasti tehneet läpimurtoja tai auttaneet yhteiskuntaa eteenpäin. Kunhan nillittävät! ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kun et tunne historiaa, on sillä turha yrittää tehdä vaikutus.

Zenroboticsin markkinointivideot olivat maailmanluokan kusetus, muuta maailmanluokkaista ei ole nähty.

Neurobiologialla ei tässä ole mitään tekemistä.

Start upeilla pelin henki on usein liian tekninen, Zenrobotics päinvastoin lankesi epäammattimaiseen perinteisen ammattielektroniikan osaamisen puutteisiin, johon Tekesin rahansyytäjienkinkin olisi pitänyt puuttua:

"Tekes on myöntänyt ZenRoboticsille tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiorahoitusta Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa sekä Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoitusta (NIY). Yritys on myös mukana Tekesin ja Finnveran Vigo-kiihdyttämöohjelmassa."

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa Vastaus kommenttiin #29

Lauri: Käytännössä jokainen faktasi on virheellinen, etkä kuuntele, mitä vastaan sinulle. Voi tietysti olla, että tämä on jotenkin terapeuttista sinulle, mutta informaatiota tässä ei nyt siirry... ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #34

Koska Zenroboticsin laitteille tehtiin ensimmäiset teollisuustandardien mukaiset typpikoestukset mukaanlukien häiriötestaukset? Tiedätkö edes mistä kyse?

Mitä tekemmistä roboteilla on muka neurobiologian kanssa?

Miksei Z koskaan ole esittänyt kuvaa koko romunkeräysen tuotantolinjasta?

Olet myös levittänyt tyhmille lehtien toimittajille höpöä singulariteetista. Kutzweil perustelee sitä Mooren lailla ikäänkuin määrä korvaisi laadun. Puolta aivoista ei edes ole mahdollista kuvaantaa eikä aivojen täydellinen malli olisi teoria aivoista...

ulf fallenius

On vaan robosaatio niin lastenkengissä vielä monella alalla että ei se ihan kaikkia aloja vielä uhkaa.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Juurikin näin. Tässä kolumnissa vaan haisteltiin vähän tuleviakin tuulia... ;)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos lähtee siitä ajatuksesta, että valtio väkivaltamonopolinsa turvin omistaa maan ja sen irtaimiston ja valtion äänioikeutetut kansalaiset puolestaan valtion, niin tällä logiikalla voisi ajatella, että automatisoitu talous olisi ikään kuin rahasampo, joka tuottaa vaurautta kaikille kansalaisilleen. Toki oikeudenmukaisuuden nimissä niitä on palkittava jonkin aikaa enemmän, jotka ovat enemmän saaneet aikaiseksi tämän koneiston pystyttämiseksi. Lopulta kuitenkin päätepisteenä on, että taloudellinen tai elämyksellinen niukkuus on melko hyvin ratkaistu, jolloin varallisuuserot eivät ole enää kovin relevantteja.

Hyvä Jufo! Eduskuntaan tarvittaisiin sinun edustamaasi tulevaisuuteen tähyävää ajattelua ja rohkeutta uudistaa vanhentuneita rakenteitamme.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Kiitoksia kauniista sanoistasi! Muistathan jakaa ehdokkuuteni ilosanomaa myös eteenpäin - nyt tarvitaan jokainen ääni! ;)

Tipi Anttila

Huoh ... Vai vievät robotit meidän duunit. Voi ihmisten ideaköyhyyttä ja lyhyt näköisyyttä. Meneekö taas alueelle, että jos jotain ei ymmärrä, niin ei se voi olla perusluonteeltaan hyvä juttu. Vai meneekö laiskuuden piikkiin, kun ei just nyt jaksa keksiä mitään järkevää funktiota roboteille. Vieväthän kaikki latinot aina meidän naisetkin. :)

Enemmän alkanut harmittaa ja huolestuttaa, kuinka hitaasti valtio laahaa (ja rankasti) perässä kaikessa uusissa tulevaisuuteen liittyvissä teknologisissa asioissa. Paino sanalla uusissa.
Onneksi on Tekes, joka jakaa rahaa ihan kiitettävästi, mutta välillä valitettavasti vain niille joilla on komea PowerPoint esitys, ja todelliset idea-nikkarit jää ilman tukea.

Eniveis ... Laahauksesta hyvänä esimerkkinä on koulutus. Itse freelancerina luennoinut 10 vuotta peliohjelmoinnista ja nähnyt monien pelifirmojen lentävän ja lujaa. Eikä missään vieläkään opeteta ohjelmointia kunnolla! Viro tähän heräsi jo hyvissä ajoin. Kovin monikaan ei ole näköjään vieläkään valmis nielemään tätä uutta teollisuuden alaa.

Jos robotiikka on tulevaisuuden ala, niin miksei koulutusta ole jo aikoja sitten muutettu siihen suuntaan. Esim jo peruskoulusta lähtien vois opettaa. :)

Hyvät noi neuvot digitalisaatioon :D

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Pelifirmoilla = onnenkantamoisilla ei mene lujaa. Liikevoitto on ollut parin yrityksen varassa ja Rovion kymmenkunta AB:n jälkeistä peliä eivät menestyneet eikä AB:n krääsää näy enää lentokentillä.

Tekes rikkoo kilpailulakeja tukiessaan toistensa kanssa kilpailevien pelien sisältötuotantoa, joka sitäpaitsi vastaa kirjojen ja musiikin kustannustoimintaa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186278-rovio...

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Onkos Laurille sattunut vähän paha päivä kun mikään ei oikein maita? ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #37

Sinulle ei näytä maistuvan faktat. Lisäfakta on, että eduskunta on tylsä paikka, jossa tuskin viihtyisit joltain osin fiksuna miehenä ryhtymättä pelleksi niinkuin se yksi hattupää.

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Tuosta vähän iltalukemista, jos mielesi vähän paranisi! Halauisin siis Suomeen satoja ellei tuhansia tämän kaltaisia yrityksiä. Sinä ilmeisesti haluaisit vaan, että kaikilla olisi paha mieli... ;)

8< - - -

HS: Supercellin perustajat ovat kaikkien aikojen veronmaksajia

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoi viime vuonna HS:n haastattelussa Supercellin maksavan veronsa Suomeen ilman minkäänlaista vero-optimointia.

"Me ollaan saatu paljon apua yhteiskunnalta, ja nyt on meidän vuoro maksaa takaisin", Paananen sanoi.

Ja näin he viime vuonna todellakin tekivät.

Yhtiön perustajista Mikko Kodisoja maksoi viime vuonna veroja 54,4 miljoonaa euroa. Ilkka Paananen puolestaan 54,1 miljoonaa.

Molemmat ovat Suomen ennätyksiä yhden vuoden veronmaksussa.

http://www.hs.fi/talous/a1414986324293

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #43

Ei yksi onnenkantamoinen tee kesää eikä kaksikaan. Muutama sata peliyritystä jauhaa tyhjää. Roviollakin menee heikosti:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/188898...

Käyttäjän JufoPeltomaa kuva
Jufo Peltomaa

Kiitoksia ja samoilla linjoilla ollaan. Koodaamisen ja outside the box -ajattelun opettaminen kouluissa olisi ollut tosi tärkeää jo kauan. Toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Tipi Anttila

No nyt on pakko tulla kommentoimaan tälläistä kapeakatseista papatusta. Aika tökerö veto jumittaa ajatukset pelkkään peli-alaan. Ohjelmointia tullaan tarvitsemaan ihan kaikessa tulevaisuudessa.
Nuo kaksi blogissasi esiintynyttä screen-shottia "jostain isosta tutkimuksesta" on aika apaattinen yritys tuoda omaa näkemystä esille. Paino sanalla omaa. Voin suoraan sanoa oman käden kokemuksella, että oma tytär on nauttinut koodaamisesta, logiikoiden suunnittelusta ja 3D mallintamisesta, koska hän on ymmärtänyt mitä niillä voidaan saavuttaa. Ei pakotusta. Kaikki vapaaehtoisesti.

Ei ne ajatuksen voimalla toimivat 3D tulostetut proteesit ilman uusia ajattelutapoja synny.

Just tälläisten hapatusten vuoksi ei mennä eteenpäin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Oman tyttäresi kokemuksetko voidaan mielestäsi yleistää?

Nauttiminen ei ole todiste mistään. Lapsen koodaaminen heikentää luovuutta ja muitakin kykyjä ja digidementiakin voi olla uhkana:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/186...

Hauskasta oppimisesta:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/188...

Tipi Anttila

Huoh ... en ala tappelemaan ja vänkäämään screenshottien kanssa. Jos sulla on jakaa jotain omaa (muuta kuin noita apaattisia screenshotteja muiden mielipiteistä), niin kuuntelen mielelläni.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #47

Hohhoijaa. Ai että omat kokemukset korvaavat tutkimukset ja selvitykset?

Linkin linkissä edellä oli lukemattomia lähteitä ja niiden luonnehdintoja:

http://www.zoneinworksops.com/zonein-fact-sheet.html

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Automatiikan filosofiaa:
Goodman here makes a crucial point that still gets overlooked in discussions of automation. Computers and people work in different ways. When any task is shifted from a person to a computer, therefore, the task changes in order to be made suitable for the computer. As the process of automation continues, the context in which the task is performed also changes, in order to be made amenable to automation. The enterprise changes, the school changes, the hospital changes, the household changes, the economy changes, the society changes. The temptation, all along the way, is to look to the computer to provide the measures by which we evaluate those changes, which ends up concealing rather than revealing the true and full nature of the changes. Goodman expresses the danger succinctly: “The system, with its subtly transformed purposes, seems to run very smoothly; it is productive, and it is more and more out of line with the nature of things and the real problems.” Nicholas Carr

Toimituksen poiminnat